امروزه در صنعت فلزات بیشماری وجود دارند که هرکدام از خواص مکانیکی و ترکیبات شیمیایی ویژهای برخوردار هستند. دو فلز فولاد و آلومینیوم از جمله پرمصرفترین فلزات در صنایع به حساب میآیند. در بازار از فلز آلومینیوم به صورت پروفیل آلومینیوم استفاده میگردد. لازم به ذکر است که محصولات متنوعی از این پروفیل ساخته میشوند و به طور گسترده در صنایع ساختمانسازی و صنعتی کاربرد دارند. در دهههای اخیر این فلز جایگاه ویژهای در بازار پیدا کرده است و مورد استقبال بسیاری از تولیدکنندگان میباشد. در این مقاله از سایت بازرگانی نجومی به معرفی و بررسی ویژگیهای این پروفیل با ارزش میپردازیم.
پروفیل آلومینیوم چیست؟
همانطور که میدانید پروفیلها شامل قطعههایی با طول بلند و سطح مقطع معین هستند که اصولا از آلومینیوم و فولاد ساخته میشوند. پروفیلها وزنهای متفاوتی دارند و انواع مختلف آن در کارهایی همچون ساختمانسازی و مصارف صنعتی به کار میروند. خصوصیات آلومینیوم شامل رنگ نقرهای با جلای فلزی، نرم، سبک و خاصیت شکلپذیری زیاد میباشد. از مهمترین ویژگیهای این فلز وزن سبک و زنگ نزدن آن است. پروفیل اکستروژن آلومینیوم یکی از پرمصرفترین و پرکاربردترین شکل آلومینیوم به شمار میآید.
فلز آلومینیوم به دلیل داشتن خواص منحصر به فرد، امروزه از جمله اصلیترین مواد اولیه در تولید پروفیل شناخته میشود. در بخشهای مختلف از جمله ساختمانسازی پروفیلهای آلومینیومی از نمونههای فولادی سبقت گرفته و در بازار مصرفی بخش عمدهای را تصاحب کرده است. همچنین با توجه به خواص بیشماری که این محصول دارد، قیمت پروفیل آلومینیوم در صنعت بسیار مناسب و به صرفه خواهد بود.
ویژگیهای پروفیل آلومینیوم
شکلپذیری از مهمترین ویژگیهای پروفیل آلومینیوم میباشد. امروزه به دلیل داشتن خاصیت انعطافپذیری، این ماده جایگزین آهن شده است. یکی دیگر از ویژگیهای کاربردی این پروفیل، وزن سبک و مناسب آن خواهد بود که همین ویژگی کارآیی این فلز را در صنایع هوایی گسترش میدهد. تبادل دما ویژگی دیگر پروفیلهای آلومینیومی است. یکی از مهمترین تفاوتهای پروفیل آلومینیوم با آهن این ویژگی میباشد. پنجرههای آهنی معمولا باعث هدر رفتن انرژی بیشتری میشوند، اما پنجرههای آلومینیومی به این صورت نیستند و این مساله در کاهش مصرف انرژی بسیار با اهمیت خواهد بود.
ویژگی مهم این پروفیل، زیبایی آن است. این فلز از رنگ روشن و سفید برخوردار میباشد که به ساکنان ساختمان حس زیبایی و تمیزی بیشتری را منتقل میکند. همچنین به دلیل داشتن استحکام و مقاومت بالا، برای به کار بردن در ساختمانهای مسکونی و اداری مناسب هستند. این پروفیلها ظاهری ظریف و شکیل دارند و مراحل نصب آنها بسیار آسان و سریع انجام میگیرد.
همچنین به دلیل غیرقابل اشتعال بودن برای استفاده در آشپزخانهها گزینه امن و بسیار مناسبی به حساب میآیند. روی پنجرههای آلومینیومی میتوان شیشه دوجداره یا چند جداره نصب کرد و با این روش، کاربری آنها به کاربری پنجره UPVC نزدیک خوهد شد. این پروفیلها وزن کمتری نسبت به پنجرههای یو پی وی دارند و همچنین بازیافت میشوند. علاوه براین در بازار در طرح و رنگهای مختلف، به فروش میرسند.
استانداردهای پروفیل آلومینیوم
نکته بسیار مهم در مورد این پروفیلهای آلومینیوم، آلیاژهای به کار رفته در آنها است که با توجه به نوع کاربرد آن متفاوت خواهد بود. این آلیاژها بر خواصی همچون انعطافپذیری، مستحکم بودن، عدم واکنش با هوا، کیفیت سطحی محصول تاثیر مستقیم میگذارند. مشخصترین نوع آلیاژ به کار رفته در آن، 6063 میباشد که بعد از روند حرارتی سختی مناسب پیدا میکند و پس از تولید، پروفیل آلومینیوم کیفیت سحطی مناسبی خواهد داشت.
کاربردهای پروفیل آلومینیوم
پروفیل آلومینیوم در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد میباشد. کاربرد اصلی این محصول در صنعت ساختمانسازی بوده ولی در صنایع کشاورزی، تولید ابزار مهندسی و ماشینآلات کارخانهها نیز کارآیی دارد. به طور مثال در صنایع متالوژی جهت تولید استیل و فرآیند گالوانیزه کردن از این فلز به عنوان یک آلیاژ استفاده میگردد. در ساخت قوطیهای کنسرو و صنایع بستهبندی نیز این پروفیل به کار میرود.
به دلیل اینکه استحکام و وزن کم پروفیل آلومینیوم در کاهش هزینههای شبکه انتقال نیرو تاثیر بسزایی دارد از آن در ساخت دکلهای برق فشار قوی استفاده میگردد و از ابعاد و حجم بزرگ آن در مقایسه با رساناهای مسی میتوان صرف نظر نمود.
امروزه در لوازم خانگی ضروری مانند یخچال فریزر، ماشین لباسشویی و وسایل خنککننده هوا این پروفیلها به عنوان جزء جداییناپذیر تلقی میشوند و روز به روز در حال گسترش هستند. آلومینیوم برای تولید و ذخیرهسازی انرژی الکتریکی کارآیی دارد. در ماشینهایی که با انرژی الکتریسیته کار میکنند باتریهایی از جنس آلومینیوم هوا استفاده میگردند. در جواهرسازی نیز اکسید آلومینا به صورت یاقوت و سافیر به عنوان سنگهای قیمتی و زینتی به کار برده میشوند.
انواع پروفیل آلومینیوم موجود در بازار
پروفیل آلومینیوم به سه صورت صنعتی، ساختمانی و اختصاصی یعنی ساخت در و پنجره در بازار موجود میباشد. دو نوع دیگر آن در بازار، فابریک (درجه یک) و نوع تبدیلی (ضایعاتی) هستند.
- نوع صنعتی: این نوع پروفیل در مقایسه با سایر پروفیلها سطح کیفی پایینتری دارد ولی برای استفاده در صنعت دارای ویژگیهای گوناگونی است. از موارد استفاده آن عبارت از سیستم کابلی کانال، سینک حرارتی، تهویه مطبوع، قفسههای کابینت و مبلمان هستند. برای ساخت انواع دستگاهها و وسایل صنعتی، نوار نقاله و خط تولید کارخانهها، میزهای کار و محفظههای سیستمهای خنککننده از پروفیل آلومینیومی شیاردار استفاده میشود.
- نوع ساختمانی: این پروفیلها دارای وزن اندک ولی خمش پیچشی بسیار بالا هستند. قاب صفحات خورشیدی، سازههای پلتفرمهای کاری از جمله موارد استفاده آن میباشد.
- نوع اختصاصی: سطح مقطعی که در این نوع به کار میرود نکته مورد توجه در آن است. قابهای درها و پنجرهها و دیوار پردهای از کاربردهای این نوع میباشند.
فرآیند تولید قوطی آلومینیوم
جهت ساخت پروفیل آلومینیوم باید در ابتدا بلوکهای نیمه خمیری آلومینیوم که بیلت نام دارند را با فشار زیاد و حرارت مناسب از قالبهای کوچکتر عبور دهند که با این کار بلوکها به شکل دلخواه در خواهند آمد. به این عملیات اکسترود اطلاق میگردد. فشردهسازی یا اکستروژن به شکل غیرمستقیم نیز اجرا میشود. با این روش به دلیل ساکن بودن بیلت نسبت به محفظه و قالب، لغزش و اصطکاک بیلت کم خواهد بود، به همین دلیل پروفیل تولیدی تقارن بیشتری دارد.
برای تولید پروفیلهایی به شکل لوله و میلگرد روش غیرمستقیم بسیار مناسبتر است. پروفیل اکستروژن با دو روش گرم و سرد تولید میگردد. برای تولید پروفیل آلومینیوم با طول بسیار زیاد، پس از اتمام یک بیلت، بیلتهای بعدی پشت سرهم به داخل دستگاه وارد شده و سپس به طولهای دلخواه کوچکتر پروفیلها را برش میدهند.
خرید از بازرگانی نجومی
پروفیل آلومینیوم در صنایع و ساختمانسازی استفاده گستردهای دارد. این پروفیلها دارای ویژگیهایی همچون وزن سبک و خاصیت شکلپذیری بالا میباشند. به همین دلیل در صنایع کنسروسازی، لوازم خانگی، ساخت دکلهای برق و جواهرسازی مورد استفاده قرار میگیرند. این پروفیلها به سه صورت صنعتی، ساختمانی و اختصاصی در بازار موجود هستند. با توجه به نوسانات قیمت فلز در بازار، قیمت این محصول هم در حال تغییر خواهد بود. برای خرید آنلاین آهن آلات به بازرگانی نجومی مراجعه نمایید.