امروزه ورقهای فولادی کاربردهای فراوانی در زندگی روزمره ما دارند. ابتدا یک آشنایی کلی با ورقهای فولادی داشته باشیم. همه ورقها از اسلب ساخته میشوند. یکی از پرکاربردترین انواع ورقهای فولادی، ورق گالوانیزه میباشد. این ورقها انواع مختلفی داشته و در ابعاد و ضخامتهای متنوعی تولید میشوند. در مقاله پیش رو از وب سایت بازرگانی نجومی، سعی داریم که درباره این موضوع بیشتر صحبت کنیم و در ادامه شما را با روند تولید ورقهای رنگی و کاربردشان آشنا کنیم.
ورق رنگی چیست؟
ورق رنگی نوعی ورق گالوانیزه میباشد که در 15 رنگ متنوع و از ضخامت 0.18 میلی متر تا 0.۷ میلی متر تولید و به بازار عرضه میگردد. ورق گالوانیزه رنگی کاربردهای متعددی دارد که از پرکاربردترین آن میتوان به پوشش سقف شیروانی، ویلا و سوله اشاره کرد. این ورقها که نوعی ورق آهنی محسوب میشوند شکلپذیری و مقاومت بالایی در برابر رطوبت و آسیب مکانیکی دارند.
فرآیند تولید ورق رنگی
ورقهای رنگی در ادامه تولید ورق گالوانیزه با دامنه ضخامتی مشخصی تهیه میگردند. به این صورت که به آن یک لایه محافظ اضافه میکنند و کلاف گالوانیزه را وارد سیستم تولید ورق رنگی کرده و سپس روال آن شروع میشود. در این فرآیند تبدیل ورق گالوانیزه به ورق رنگی، ابتدا آنها را چربیزدایی کرده و شست و شو میدهند. مرحله چربیزدایی با دو روش مختلف انجام میشود که یکی از آنها به صورت سرد یا الکتریکی و روش دیگر شست و شوی گرم و یا قلیایی است. مرحله بعد از شست و شو، کروماته کردن است. از این روش برای بالا بردن میزان مقاومت آن در برابر خوردگی و همچنین افزایش قابلیت چسبندگی رنگ به سطوح آن و کمک به جلوگیری از پوسته شدن رنگ پس از فرمدهی باید کروماته انجام شود. در مرحله رنگ اولیه که از جنس پلی استر یا اپوکسی است روی ورق قرار میگیرد؛ سپس آن را از کوره عبور داده تا رنگ اولیه پخت شود. پس از پخت کامل، ورق سرد شده و آماده دریافت لایه نهایی رنگ توسط غلتک است و مجددا پخت میگردد.
مشخصات ورق رنگی
ورقهای رنگی تنوع زیادی در طرح و رنگ دارند. این ورقها با حدود 15 رنگ و طرحهای متنوع در بازار یافت میشوند. ضخامت رنگ به کار رفته روی ورقهای رنگی بین 20 تا 25 میکرون است. این ورقها در برابر فرسایش و خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارند.
انواع ورق رنگی
ورقهای رنگی طرحهای متفاوتی دارند که در ادامه شما را با انواع آنها آشنا میکنیم:
۱.ورق رنگی طرح شادولین: جزو یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین ورقهای رنگی محسوب میشود. شکل این محصول ذوزنقهای و علاوه بر زیبایی، مقرون به صرفه نیز میباشد. بیشترین کاربرد این ورق در ساخت ساندویچ پنل و ساخت انواع سقف است.
۲.ورق رنگی شیروانی: این محصول از قدیمیترین نوع ورق رنگی میباشد. از این ورق برای زیباسازی محصولات استفاده میشود.
۳.ورق رنگی ذوزنقهای: از این ورق اکثرا برای سقفهای شیروانی استفاده میشود و دارای مقاومتی بالا و قابلیت نصب سریع و آسانی است.
۴.ورق رنگی سینوسی: این ورق تا حدودی شبیه ورق ذوزنقهای است و تشخیص این دو سخت است. این ورق برای ساختن سولهها و ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد ورق رنگی چیست؟
ورقهای گالوانیزه رنگی در ضخامتهای نازک تولید میشوند. ورقهای رنگی با توجه به مقاومتی که در برابر خوردگی و زنگزدگی دارند و همچنین به خاطر ضخامت پایین که امکان فرمپذیری بالایی دارند؛ در صنایع و بخشهای گوناگون کاربرد دارند. همچنین در تولید برخی از لوازم صنعتی و خانگی نیز استفاده زیادی میشوند. از این کاربردها میتوان در موارد زیر اشاره کرد:
سردخانهها، سیستم حمل و نقل {کانکسها و کانتینرها}، ساخت و ساز، معماری و دکوراسیون داخلی صنایع تولید فلزی{کابینتها و تجهیزات اداری} و صنایع تولید لوازم خانگی
مزیتهای ورق رنگی
در این قسمت سعی داریم برخی از مزیتهای مهم ورقهای رنگی را معرفی کنیم:
۱.ضدزنگ: این فلز ارتباط خوبی با آب و رطوبت ندارد. به همین دلیل مهمترین علت اکسیداسیون فلز بر اثر رطوبت است. این مساله برای فلزهای طبیعی رخ میدهد نه فلزهایی که با رنگ الکترواستاتیک و یا به روش نورد سرد و گرم تولید میشوند.
۲.تحمل دما و فشار زیاد: ورقهای رنگی به عنوان ورقهای ضدحریق نیز شناخته میشوند؛ زیرا تحمل زیادی در برابر دما و فشار بالا دارند. همچنین استفاده از رنگهای الکترواستاتیک نیز باعث شده که مقاومت این ورقها به میزان قابل توجهی افزایش یابد.
۳.مقاومت در برابر عوامل طبیعی: اگر مواردی مانند رسوب، ساییدگی، خوردگی و پوسیدگی را جزو عوامل طبیعی دستهبندی کنیم باید بگوییم که ورقهای رنگی در برابر این عوامل به شدت مقاوم هستند.
کارخانههای تولیدکننده ورقهای رنگی
در ایران چندین کارخانه وجود دارند که به تولید ورق رنگی مشغول هستند؛ از جمله این کارخانهها میتوان به کارخانه ورق خودرو شهرکرد، کارخانه هفت الماس تهران، کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، شرکت امیرکبیرکاشان و … اشاره کرد.
قیمت ورق رنگی
قیمت ورقهای رنگی به خاطر تفاوتهای ناشی از تولید در مقایسه با سایر ورقها، از گالوانیزه و ورق سیاه بالاتر است. با توجه به گرانتر بودن ورقهای رنگی نسبت به سایر محصولات، به دلیل زیبایی و مقاومت بالای آن محبوبیت خود را در بین مصرفکنندگان حفظ کرده است.
در مجموع عواملی که بر قیمت ورق رنگی گالوانیزه تاثیر میگذارند عبارتند از: نرخ ارز، نوع رنگ، برند کارخانه سازنده، میزان نیاز و درخواست بازار، کیفیت سطح ورق، طول زمان رنگآمیزی و عایقکاری، کیفیت سرد شدن ورق، ضخامت و ابعاد ورق رنگی، نوع فرآیند تولید، اندازه و طرح ورق
نکات کلیدی پیش از خرید ورق رنگی
مانند همه محصولات موجود در بازار ورقهای رنگی نیز از اجناس تقلبی و اصلی هنگام خرید و فروش برخوردار هستند. فروشندگان ورقهای رنگی نیز باید کالای فلزی را به صورت کیلویی یا وزنی بفروشند نه به صورت شاخه و برگ. هنگام خرید دقت به موارد زیر ضروری است:
1- ورق را به صورت کیلویی خریداری کنید در غیر این صورت اگر برگی خریداری کردید به شرط وزن این کار را انجام دهید.
2- کسانی که قصد خرید ورق برای استفاده در بیرون از منزل دارند، باید از قابلیت ضدزنگ بودن آن اطمینان حاصل کنند.
3- خریداران باید به سایز طول و عرض ورق دقت داشته باشند.
خرید از بازرگانی نجومی
ورقهای رنگی با توجه به مطالب فوق نوعی ورق گالوانیزه میباشند و همانطور که در بالا مطالعه کردید در صنایع مختلف کاربرد دارند. در این مقاله تلاش شد تا شما به طور کامل با ورقهای رنگی و مشخصات آن آشنا شوید. جهت اطلاعات بیشتر در این زمینه به وب سایت رسمی بازرگانی نجومی به سایت مراجعه نمایید. از حسن توجه شما سپاس گذاریم.