قطعا شما نیز با واژه نبشی آلومینیومی برخورد کردهاید. ممکن است با خود فکر کنید که این نوع نبشی کاربرد زیادی ندارد ولی اگر فقط یک بار به ساختمانهای مدرن با نماهای کامپوزیت دقت کنید و یا اینکه پشت ویترین یکی از فروشگاههای آکواریوم بایستید، به کارایی مهم این ابزار پی میبرید. در ادامه این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی قصد داریم در رابطه با نبشیهای آلومینیومی بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آلومینیوم و ویژگیهای آن
قبل از هرچیز بهتر است با عنصر آلومینیوم آشنا شوید.
آلومینیوم یکی از عناصر شیمیایی با نماد AL بوده که عدد اتمی 13 دارد. این عنصر نوعی فلز نرم با خاصیت چکشپذیری بسیار بالا و چگالی حدودا 2770 کیلوگرم بر متر معکب است. عنصر آلومینیوم پس از اکسیژن و سیلیکن، به عنوان فراوانترین عنصر بر روی کره زمین شناخته میشود. معمولا آلومینیومهای صد در صد خالص با واکنشپذیری بالایی که دارند بسیار کمیاب هستند، به همین خاطر به صورت کاملا ناخالص در برخی سنگهای معدنی یافت میشوند. گفتنی است که منشا بیشتر آلومینیوم های دنیا، سنگ بوکسیت است.
توجه فرمایید که نبشی آلومینیوم از جنس آلومینیوم و برخی آلیاژهای خاص بوده که در صنعت ساختمانسازی کاربرد فراوان دارد. تمامی نبشیها از جمله نبشی آلومینیومی به دو روش فابریک و پرسی تولید میشوند.
نبشیهای آلومینیومی دارای ابعادی بین 50 الی 150 میلیمتر بوده و برای اتصال بین پل به ستون و یا تیرآهن بسیار مناسب است. همچنین اینکه از این ابزار در اتصالات آهنی گوناگون جهت ساخت ستون و خرپا استفاده میشود.
نبشی آلومینیومی چیست؟
یکی از مهمترین و کاربردیترین مقاطع در صنعت ساختوساز، نبشی است. این مقطع کاربردهای گستردهای در ساخت قالبها و سازههای فلزی دارد. به عبارت دیگر میتوان گفت که نبشیها نوعی پروفیل باز به دو فرم منفرد و ترکیبی در سازههای گوناگون هستند.
در معرفی کاربرد نبشیها باید گفت که کاملا وابسته به جنس و آلیاژ آنها است.
قبلا هم گفتیم که یکی از نبشیهای پرکاربرد، نبشی آلومینیومی است. این نوع نبشی از قالبهای آلومینیومی ساخته شده و در کارهایی که به قدرت مضاعف نیاز دارد، استفاده میشود. گفتنی است که آلومینیوم یکی از پرکاربردترین آلیاژها در ساخت مقاطع فولادی و پروفیلها است. فلز آلومینیوم بسیار نرم، چکشخوار و مقاوم بوده و از خاصیتهای خاصی نظیر مقاومت در برابر خوردگی، استحکام بالا و شکلپذیری برخوردار میباشد. تمامی نبشیهای آلومینیومی در ساخت پلها و سازههای مخابراتی کاربرد دارند. گفتنی است که مهمترین دلیل استفاده از این مقطع در صنایع مختلف، تنوع گسترده انواع آنها است.
انواع نبشی آلومینیومی
نبشیهای آلومینیومی در دو نوع فابریک و پرسی طراحی و تولید میشوند. معمولا در روش فابریک نبشیها را به صورت مستقیم از خروجیهای خط تولید کارخانه بهرهبرداری میکنند، ولی در روش پرسی از یک سری ورقهای 6 متری که وسط آنها را خم کردهاند، استفاده میکنند.
یکی دیگر از دستهبندی نبشیهای آلومینیومی، دو نوع لچکی (دیوارهدار) و ساده هستند. هر دو نوع نبشی ساده و دیوارهدار از روش اکستروژن و ریختهگری ساخته میشوند، ولی در مورد آلیاژ استاندارد باید گفت که با یگدیگر متفاوتاند. این در حالی است که نبشیهای دیوارهدار از دو دیواره در کنار بالهای نبشی طراحی شدهاند و برای جلوگیری از یک سری مشکلات حین اتصال دو نوع پروفیل آلومینیومی شیاردار استفاده میشود. گفتنی است که ضخامت این نوع مقطع کمتر از مدل ساده میباشد.
لازم به ذکر است که طبق بررسیهای اخیر مهندسین عمران، اگر قصد اتصال دو تیر که در حالت افقی هستند را داشته باشیم، حتما باید از نبشیهای ساده استفاده کنیم، چراکه نبشیهای دیوارهدار از استحکام کمتری نسبت به نوع ساده برخوردار است.
ویژگیهای نبشی آلومینیومی
نبشی آلومینیومی دارای ویژگیهای بسیار زیادی است. از جمله مهمترین این ویژگیها شامل:
- دارای استحکام بالا در شرایط مختلف جوی و فیزیکی
- دارای وزن پایین جهت راحتتر بودن عملیات حملونقل
- دارای خاصیت جوشپذیری مناسب
- دارای مقاومت بالا در مقابل پوسیدگی، خوردگی و آسیپپذیری
- دارای قابلیت بازیافت براساس ضمانت نامه استاندارد
- دارای خاصیت غیرمغناطیسی جهت استفاده در دکلهای برق
کاربرد نبشی آلومینیومی
همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، نبشیهای آلومینیومی در صنعت عمران و ساختوساز کاربرد فراوانی دارند. در ادامه به کاربردها آن اشاره میکنیم:
- موثر در تولید خرپا
- استفاده در اتصال ستون به پل
- به کارگیری به عنوان مهار دیوارها
- استفاده در دو صنایع هوایی و دریایی
- به کارگیری در ساخت انواع ماشین آلات
- استفاده در صنعت برجسازی و ساختمانهای عظیم
انواع روشهای برشکاری نبشی آلومینیومی
یکی از مهمترین موضوعات در مراحل گوناگون تولید، ریختهگری و شکلگیری نبشیهای آلومینیومی، نحوه برشکاری آنها است. در ادامه انواع گوناگون برشکاری این مقاطع را توضیح میدهیم:
- ارهکاری دیسکی: یکی از سریعترین و دقیقترین روشهای برش نبشی آلومینیوم، استفاده از ارههای سرد دیسکی است. این نوع ارهها برش فلز آلومینیوم را با سرعتی بالا شروع کرده و تا انتهای کار با سرعتی ثابت ادامه میدهد. توجه داشته باشید که در این روش، قطر تیغه اره حتما باید دو برابر قطر قطعه آلومینیومی باشد.
- ارهکاری نواری: امروزه میزان سرعت برشکاری فلز آلومینیوم با ارههای نواری را به حدودا 30 متر مربع در دقیقه تخمین زدهاند. معمولا قیمت تیغههای نواری نسبت به نوع دیسکی بسیار کمتر است. این در حالی است که ارههای نواری از نظر محدوده ظرفیت، از تنوع بیشتری برخوردارند.
در این نوع برشکاری، سرعت عملیات وابسته به اپراتور بوده و میزان سرعت برش توسط او تنظیم میشود. این روش میتواند قابلیت برشکاری آلومینیومها را تا ضخامت حدودا 1000 میلی متر افزایش دهد. به همین خاطر از این روش بیشتر در برش بلوکهای بسیار بزرگ استفاده میکنند. گفتنی است که این روش برای برش میلگرد بسیار مناسب است.
- برشکاری پلاسما: این روش برای برشکاری تمامی فلزات رسانا انجام میشود. برشکاری با جت پلاسما برای فلزاتی همچون آلومینیوم، مس و فولاد مورد استفاده قرار میگیرد. مشعل پلاسمای دستی این قابلیت را دارد که ورقهای آلومینیومی را تا ضخامت 38 میلیمتر برش دهد، ولی مشعل پلاسمای کنترلشونده به کمک کامیپیوتر این ورقها را تا ضخامت 150 میلیمتر برش میدهند.
- برشکاری واترجت: در این روش فلزات به کمک فشار آب بسیار بالا برش داده میشوند. البته در این روش گاهی از ترکیب آب و مواد ساینده نیز استفاده میشود. گفتنی است که در این روش به پرداخت ثانویه هیچ نیازی نیست، زیرا واتر جت سبب ذوب آلومینیوم در حین برش نمیشود و پرداخت سطحی و نهایی آن کاملا صاف و یکنواخت است.
- برشکاری لیزر: این روش، جدیدترین و البته سریعترین روش برش است. گفتنی است که دستگاه برش لیزر یک دسته از فوتونهای پرانرژی بوده که بر روی محل مدنظر به دقت تمرکز میکند و شکل مورد نظر را به بهترین شکل ممکن برش میدهد.
- برش گیوتین: این روش در برش انواع مختلف ورق در ابعاد گوناگون کاربرد دارد. اصلیترین مزایای این روش، بریدن به صورت چهارگوش در سریعترین زمان ممکن است که سبب صرفهجویی در هزینه و زمان میشود.
نبشی آلومینیومی رنگی
این نوع نبشیهای رنگی به دو صورت مرکب و منفرد در ساختمانسازی به کار برده میشوند و معمولا در انواع مختلف با رنگهای آندایزینگ و پودری قابل ارائهاند. گفتنی است که این مقاطع رنگی در ساخت انواع مختلف دکلهای برق، تولید خرپا، انواع گوناگون ماشین آلات، فونداسیون و … کاربرد گسترده دارند.
قیمت نبشی آلومینیومی
لازم به ذکر است که قیمت روز نبشیهای آلومینیومی به موارد متعددی نظیر کیفیت کار، نوع عملیات نهایی که روی آن انجام شده، میزان تحریمها، میزان عرضه و تقاضا و … بستگی دارد.
ناگفته نماند که نوع مواد اولیه به کار رفته در نبشی، نوع و ابعاد آن نیز از نظر راندمان تولید، عملیات حرارتی و … بر روی قیمت نهایی محصول، تاثیرگذار است.
خرید از بازرگانی نجومی
در این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی در مورد نبشی آلومینیومی و انواع آن صحبت کردیم. در صورت بروز هرگونه سوال و یا ابهام میتوانید با کارشناسان مجرب مجموعه مشورت کنید.
قطعا شما نیز با واژه نبشی آلومینیومی برخورد کردهاید. ممکن است با خود فکر کنید که این نوع نبشی کاربرد زیادی ندارد ولی اگر فقط یک بار به ساختمانهای مدرن با نماهای کامپوزیت دقت کنید و یا اینکه پشت ویترین یکی از فروشگاههای آکواریوم بایستید، به کارایی مهم این ابزار پی میبرید. در ادامه این مقاله از وب سایت بازرگانی نجومی قصد داریم در رابطه با نبشیهای آلومینیومی بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.