همانطور که خودتان هم میدانید، یکی از بارزترین خطراتی که سازهها را تهدید میکند، آتشسوزی و مرگومیر در اثر عدم ایمنی در انواع مختلف اتصالات برقی است. به همین منظور باید گفت که یکی از بهترین شیوههای پیشگیری از به وجود آمدن اختلاف پتانسیل در بین بدنهها، تأسیسات الکتریکی و غیر الکتریکی، سازهها و … استفاده از میلگرد همبندی است. در ادامه این مقاله از وبسایت بازرگانی نجومی سعی داریم در مورد این موضوع بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
میلگرد همبندی چیست؟
میلگرد همبندی این قابلیت را دارد که قسمتهای مختلف سازه را اعم از (بدنه، تأسیسات الکتریکی و غیر الکتریکی و سازه) به کمک یک هدایتکننده الکتریکی خاص به یک سطح مقطع مناسب متصل نماید.
به طور کلی میتوان گفت که هرگاه یک جریان الکتریکی از سمت زمین به طرف تأسیسات الکتریکی وارد شد، نوعی ولتاژ تماس تشکیل میشود. در اصل وظیفه کاهش میزان ولتاژ تماس در بخشهای داخلی ساختمانها و همچنین نقاط عبور جریان از سمت زمین به طرف تأسیسات، بر عهدهی انواع میلگردهای همبندی است.
همبندی این میلگردها باعث شده که کلیه تجهیزات فلزی ساختمانها به یکدیگر متصل شوند و پتانسیلشان با یکدیگر تطابق پیدا کند. در این شرایط میتوان گفت که دیگر اختلاف پتانسیل وجود ندارد و در نتیجه خطرات مربوط به آتشسوزی مربوط به برقگرفتگی به صفر میرسد.
انواع همبندی
کلیه همبندیها با توجه به موقعیت مکانی مورد استفاده و تجهیزات مشمول به دو دسته تقسیم میشوند:
- همبندی اصلی: در این نوع همبندیها کلیه اتصالات سازهها و تجهیزات به طرف زمین است. گفتنی است که تمامی تأسیسات فلزی و غیر فلزی نظیر لولههای گاز، آب، فاضلاب، کابلهای برق و تلفن، اسکلتهای بتنی، تیر و ستونهای موجود در اسکلتهای فلزی و فولادی و … از اصلیترین قسمتهای تشکیلدهنده همبندی اصلی هستند.
- همبندی تکمیلی یا اضافی: معمولا یکی از مکانهایی که در آن احتمال برقگرفتگی بسیار بالاست، محیطهای مرطوب است. همبندهای تکمیلی در محیطهای مرطوب به کار برده میشوند و در کلیه دستگاههای نصبشده خواهد شد.
- گفتنی است که این نوع همبندی در مناطقی نظیر وان فلزی، بدنه هادی وسایل الکتریکی همچون یخچال، لباسشویی، ظرفشویی، پریزها، تجهیزات فلزی موجود در استخر، سونا، اتاق عمل و… به کار برده میشود.
اجرای میلگرد همبندی
اجرای میلگرد همبندی در دو مرحله کلی انجام میشود:
- قبل از بتنریزی (همزمان با اجرای فونداسیون ساختمان): این مرحله در سه بخش فونداسیون، سقف و بام اجرا میگردد.
- بعد از بتنریزی: این مرحله نیز در سه بخش فونداسیون، سقف و ستون انجام میشود.
لازم به ذکر است که این فرآیند در هر دو مرحله در تمامی طبقات ساختمان موردنظر اجرا میشود.
ویژگیهای میلگرد همبندی
مهمترین ویژگیهای این نوع میلگردها شامل موارد زیر است:
- از این میلگردها به عنوان هادی استفاده میشود.
- قطر این نوع میلگردها نباید کمتر از ۸ میلی متر باشد.
- مناسبترین گزینه جهت اتصالات بین میلگردها و تجهیزات، جوشکاری است.
- کلیه میلگردهای همبندی از نظر شکل ظاهری به دو نوع آجدار و ساده تقسیمبندی میشوند.
- همه قطعات همبندی باید به وسیله اتصالات الکتریکی کاملا ایمن به هم متصل گردند تا مقاومت الکتریکی آنها در نقطه اتصال به کمترین حد ممکن برسد.
مزایای اجرای همبندی
مهمترین مزایای استفاده از میلگردهای همبندی شامل موارد زیر است:
- افزایش ضریب اطمینان در وسایل حفاظتی
- کاهش خطر آتشسوزی ناشی از برقگرفتگی
- هدایت کلیه جریانهای ناشی از صاعقه به طرف زمین
- محافظت از آسیب دیدن هرگونه وسایل الکترونیکی و مخابراتی در ساختمان
- جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات الکتریکی و اشخاص در اثر برخورد به صاعقه
- حفظ سلامت ساکنین و جلوگیری از برق گرفتگی آنها در اثر تماس غیر مستقیم
- کاهش مقاومت سیستم زمین (ارتینگ) و افزایش عملکرد تمامی وسایل حفاظتی
- کاهش اثرات مربوط به الکتریسیته ساکن و کمک به تقویت سازگاری اثرات الکترومغناطیسی
نکات اجرای همبندی در اجزای ساختمانها
در ادامه شما عزیزان را با مهمترین نکات ساختمانی در خصوص اجرای همبندی آشنا میکنیم:
- معمولا این نوع میلگردها از جنس مس بوده که بر اساس طرح و نقشهای خاص در سقف و یا ستونهای سازه قرار میگیرد.
- توجه داشته باشید که در شالوده ساختمانها حتما باید تمامی شناژهای ارتباطی همبند شوند.
- در حین اجرای همبندی بعد از بتنریزی بهتر است از سیمهای مسی افشان در کنار ستونهای ساختمانی استفاده کنید تا بتوانید اتصالات را به صورت کامل انجام دهید.
تفاوت همبندی موجود در اسکلت فلزی و اسکلت بتنی
توجه داشته باشید که در اسکلتهای فلزی به همبندی در طبقات مختلف نیاز نیست، ولی حتما باید در کف پایینترین طبقه، شبکه همبندی به کمک برخی هادیهای الکتریکی اجرا شود. سپس با توجه به استانداردهای این شبکه در نقاط مناسب به آرماتورهای فونداسیون متصل گردد.
گفتنی است که در اسکلتهای بتنی نیز از همین روش استفاده میشود، ولی تنها تفاوتشان در این است که در اسکلتهای بتنی، تمامی ساختمانهای حساس و مهم و همچنین ساختمانهایی که به سیستم حفاظت صاعقه مجهز هستند، حتما باید در تمامی طبقات و ستونهای اسکلت خود، شبکه همبندی کاملا مشابه فونداسیون اجرا گردد.
معایب استفاده از میلگرد همبندی
دقت کنید که در اکثر استانداردهای اجرایی برای همبندی، استفاده از انواع مختلف میلگردهای فولادی را جایگزین مناسبی برای هادیهای کلاسیک میدانند، ولی با این حال نیز باید گفت که میلگردهای همبندی نسبت به سایر هادیهای کلاسیک از یک سری معایب برخوردار است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- طول محدود میلگرد: معمولا این میلگردها، طول بسیار محدودی دارند و فرم دهیشان برای برخی از نقاط فونداسیون دشوار و گاهی غیرممکن است. در نتیجه این امر کیفیت اتصال به مقدار فراوانی کاهش پیدا میکند.
- عدم وجود پوشش در میلگرد: از آنجایی که این نوع میلگردها لخت هستند و پوشش خاصی ندارند، معمولا از ریسک خوردگی بسیار بالایی برخوردارند. این مسئله برای میلگردهایی که به سطح تماس فونداسیون با خاک بسیار نزدیک هستند بیشتر صدق میکند. البته به دلیل وجود روکش بتنی بر روی این میلگردها، این اتفاق به ندرت میفتد.
- هدایت الکتریکی کمتر: میلگردهای همبندی از استقامت مکانیکی بسیار بالایی برخوردارند، ولی اکثرا هدایت الکتریکی مطلوبی ندارند.
نتیجهگیری
در مقاله بالا تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا در مورد میلگردهای همبندی صحبت کنیم. همانطور که اشاره کردیم، میلگردهای همبندی در صنعت عظیم ساختمانسازی به دلیل کاهش آسیبها و خسارات احتمالی مربوط به آتشسوزی و برقگرفتگی مورد استفاده قرار میگیرد.
گفتنی است که استفاده از میلگردهای همبندی در کلیه سازهها از مقررات و ملزومات ملی ساختمانسازی در کشور ایران است که سبب پیشگیری از خطراتی جدی نظیر برقگرفتگی ساکنین، خراب شدن دستگاهها و تمامی تجهیزات الکتریکی و مخابراتی میشود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه میلگرد همبندی کافی است به وبسایت بازرگانی نجومی مراجعه فرمایید. همچنین اینکه میتوانید از طریق شماره تلفنهای درج شده در تصویر با کارشناسان مجرب مجموعه تماس حاصل فرمایید و تمامی سؤالات و ابهامات خود را برطرف کنید. از توجه شما عزیزان، سپاسگزاریم.