میلگردها نقش بسیار مهمی در ساخت اسکلت فلزی ساختمانها دارند و بسته به کاربردی که دارند اسامی مختلفی پیدا کردهاند. از جمله این اسامی میتوان به میلگرد حرارتی، میلگرد عرضی، میلگرد اصلی و میلگرد زیگزاگ اشاره کرد. همانطور که گفتیم این میلگردها کاربردهای مختلفی دارند مثلا میلگرد حرارتی برای جلوگیری از ترک خوردگی بتن استفاده میشود و یا میلگرد اصلی که برای ساخت فنداسیون فلزی مورد استفاده قرار میگیرد اما تشابه همه این میلگردها در استفاده از آنها برای مستحکمسازی ساختمان است.
یکی از انواع میلگردها که در صنعت ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار میگیرد بنام میلگرد زیگزاگ یا خرپا شناخته میشود و بیشترین کاربرد آن در ساخت پلها و سقفها میباشد. طرز ساخت میلگرد زیگزاگ با سایر میلگردها متفاوت است و از اتصال میلگردها به روش دستی و یا مکانیزه تهیه میشود.
در این مطلب از سایت بازرگانی نجومی قصد داریم به معرفی میلگرد زیگزاگ یا خرپا، روش تولید آن و کاربردهای این محصول بپردازیم. اگر میخواهید با این میلگرد بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
میلگرد زیگزاگ (خرپا)
میلگرد زیگزاگ یا خرپا از مقاطع فولادی پیش ساخته به شمار میرود به این صورت که در کارگاه یا کارخانه تولید شده و به صورت قطعات آماده برای نصب به محل ساختمان منتقل میشود. این محصول را با اتصال میلگردهای آجدار A3 و ساده به صورت زیگزاگی تولید میکنند، روش اتصال آنها معمولا به صورت جوش و یا از روش قلاب کردن انجام میشود. برای تهیه این محصول از یک پاشنه بتنی در کف استفاده میشود و علاوه بر آن شامل سه بخش میلگرد پایینی، میلگرد عرضی یا زیگزاگ و میلگرد بالایی میشود.
میلگرد پایینی (کششی)
میلگرد پایینی در واقع از 2 میلگرد آجدار تشکیل میشود که داخل پاشنه بتنی در موازات هم قرار میگیرند. میلگرد پایینی به وسیله میلگرد زیگزاگ به میلگرد بالایی وصل میشود. این بخش از میلگرد در معرض نیروی باربری سازه قرار دارد و این نیرو در ابتدا به میلگرد پایینی وارد میشود که این بخش باید بتواند نیروی کششی حاصل شده از لنگرهای خمشی را تحمل کند.
میلگرد زیگزاگ (عرضی)
این قسمت از دو شاخه میلگرد ساده تشکیل میشود که به صورت زیگزاگی در طورل تیرچه قرار میگیرند و همانطور که گفتیم این بخش میگرد پایینی را به صورت جوش و یا گره به میلگرد بالایی وصل میکند. در زمان حمل، خرپا باید تحمل وزن خود را داشته باشد که در این زمان میلگرد زیگزاگ با قرار گرفتن بین میلگرد بالایی و پایینی نیروی وارده را بین آنها تقسیم میکند. خود میلگرد زیگزاگ نیز به عنوان یک عضو مورب بخشی از این نیرو را تحمل کرده تا خرپا در زمان جابجایی و حمل و نقل دچار شکستگی و آسیب نشود.
همچنین در زمان بتنریزی باید بین میلگرد کششی و بتن پوششی یک پیوستگی ایجاد شود که وظیفه آن بر عهده میلگرد زیگزاگ میباشد.
میلگرد بالایی
این قسمت از یک شاخه میلگرد آجدار تشکیل میشود که در قسمت بالای خرپا قرار دارد که برای آن میتوان از انواع میلگرد آجدار استفاده کرد. وظیفه این بخش تحمل بار تیرچه به کمک بخشهای دیگر در زمان حمل و نقل و همچنین تحمل بار مرده سقف در زمان قالب بندی و بتنریزی میباشد.
روش تولید میلگرد زیگزاگ
همانطور که گفته شد روش تولید این میلگرد به دو صورت دستی و مکانیزه است اما در حال حاضر این محصول غالبا به روش مکانیزه و با استفاده از دستگاههای صنعتی ساخته میشود. برای آشنایی با این دو روش آنرا به صورت اختصار بیان میکنیم.
روش دستی تولید خرپا
برای تهیه یک میلگرد زیگزاگ به سه میلگرد آجدار و یک میلگرد ساده نیاز داریم. در ابتدا باید سه میلگرد آجدار که به عنوان میلگرد بالایی و پایینی استفاده میشوند را در کنار یکدیگر قرار داده و با در نظر گرفتن طولی که خرپا قرار است بر اساس آن ساخته شود علامت گذاری و سپس با دستگاه برش، آنها را برش داد. در مرحله بعد نوبت به برش دادن میلگردهای ساده میرسد و بعد برش آنها را به صورت زیگزاگ خم میکنند. در مرحله آخر میلگردهای پایینی باید به موازات یکدیگر قرار بگیرند و سپس میلگردهای زیگزاگ به روش جوش و یا گره میلگردهای پایینی و بالایی را به یکدیگر متصل میکنند.
روش مکانیزه تولید خرپا
با توجه به اینکه برای تولید میلگرد زیگزاگ (خرپا) به روش دستی به تعداد زیادی نیروی کار نیاز است هزینه بیشتری نسبت به روش تولید مکانیزه دارد و علاوه بر آن در روش مکانیزه کیفیت محصول تولید شده بالاتر است. به همین دلیل در حال حاضر غالبا برای تولید این محصول از روش مکانیزه استفاده میشود زیرا هم از نظر اقتصادی به صرفه است و هم محصول تولید شده کیفیت بالاتری خواهد داشت. در این روش تولید تنها به یک نیروی کار نیاز است و همه مراحل توسط دستگاه و کاملا اتومات و با سرعت بالایی انجام میشود.
برای تولید میلگرد زیگزاگ به صورت مکانیزه ابتدا میلگردهایی که روی هم کلاف شدهاند با عبور از دستگاههای مخصوص صاف میشوند و تحت کشش قرار میگیرند. سپس میلگردهای دیگری در اثر فشار به شکل V برعکس و به صورت زیگزاگ در میآیند. در مرحله آخر نیز میلگردها را با استفاده از آرماتور و به روش الکتریکی به یکدیگر وصل کرده و در نهایت خرپای ساخته شده را به اندازه مورد نظر برش میدهند.
مزایای روش تولید مکانیزه نسبت به روش دستی
روش تولید میلگرد به صورت مکانیزه نسبت به روش دستی دارای مزایایی میباشد که باعث شده امروزه اکثر تولید کنندگان به این سمت تمایل پیدا کنند و برای تهیه این محصول از روش مکانیزه استفاده نمایند. مزایا این روش به شرح زیر میباشد.
- از مفتولهای با قطر بالاتر نیز میتوان به راحتی استفاده کرد.
- دقت در این روش بالاتر است و محصول باکیفتتری تولید میشود.
- با توجه استفاده کمتر از نیروی انسانی از هزینه کمتری برخوردار است.
- خم کاری مفتولها کاملا به صورت یکنواخت و یک دست انجام میشود.
- از مقاومت بالاتری برخوردار است به دلیل استانداردهای بالای تولید و میزان خطای کم.
- عدم استفاده از الکترود در مرحله جوش زدن میلگردها که باعث ایجاد گل جوش نیز نمیشود.
- به دلیل استفاده از دستگاههای مکانیزه سرعت تولید بالاتر رفته و در زمان کمتری محصول بیشتری تولید میشود.
قیمت میلگرد زیگزاگ
میلگرد زیگزاگ در سایزهای مختلفی تولید میشوند و در نتیجه بنا به سایزی دارند دارای قیمتهای متفاوتی هستند. همچنین با توجه به شرکت تولیدکننده نیز امکان تفاوت در قیمت وجود دارد. علاوه بر آن از آنجا که قیمت آهن و مقاطع فولادی متاثر از نوسانات ارز و دلار در بازار میباشد و همچنین با توجه به اینکه واردات محصولات فولادی در کشور زیاد میباشد این امر باعث میشود که قیمت میلگرد و سایر مقاطع به صورت روزانه دچار تغییر شوند. به همین دلیل باید در هنگام خرید به صورت آنلاین قیمت آنرا بررسی نمایید.
بازرگانی نجومی
امروزه با پیشرفتهای گسترده تکنولوژی شاهد تغییرات عمده در صنعت ساختمانسازی هستیم. با تغییراتی که در این صنعت ایجاد شده نکته مهم ایمنی در سازههای ساختمانی برای حفظ سلامت و جان افراد میباشد به همین منظور با استفاده از ابزارهای پیشرفتهتر و ایجاد تغییرات در آنها برای استحکام ساختمانها تلاش میشود. میلگردها یکی از انواع ملزوماتی است که این روزها برای ایجاد استحکام بیشتر در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که در این مطلب بیان کردیم این مقطع فولادی برای استحکام و تحمل بار سقف به کار برده میشود. در این مقاله سعی بر این داشتیم شما را با این مقطع فولادی بیشتر آشنا کرده و همچنین ویژگیهای آن را برای شما بیان کردیم. ازآنجا که استفاده از این میلگرد در سازههای ساختمانی بسیار کاربردی میباشد بسیاری از مهندسین در پروژههای ساختمانی خود از آن استفاده میکنند.
با توجه به اینکه این محصول دچارنوسانات قیمت میباشد در صورتی که قصد تهیه آن را دارید باید با از قیمت روز آن اطلاع داشته باشید. شما میتوانید برا کسب اطلاعات مورد نیاز از قیمت میلگرد زیگزاگ و نحوه خرید آن به سایت بازرگانی نجومی مراجعه نمایید. کارشناسان این مجموعه همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.