دسته‌بندی نشده

لوله داربستی چیست و چه کاربردی دارد؟

لوله داربستی

شاید شما هم هنگام عبور از خیابان داربست‌‌هایی در کنار ساختمان‌‌های در حال ساخت یا تعمیر، دیده باشید که کارگران با استفاده از آن‌‌‌ها به انجام فعالیت‌‌‌هایی همچون نما‌‌کاری، نبشی‌‌کشی، تعمیر و … می‌‌پردازند. در واقع داربست به سازه‌‌‌هایی اطلاق می‌‌‌شود که به افراد امکان دسترسی آسان‌‌تر به سازه‌‌ها و ساختمان‌‌‌های بلند و مرتفع را می‌دهند. حال می‌‌تواند این سازه چوبی یا فلزی باشد که در اغلب موارد فلزی بوده و  یکی از اجزای مهم آن، لوله داربستی است که این جزء از ورق گرم یا اصطلاحا ورق سیاه تولید می‌شود. در سایز‌‌ها و اندازه‌‌های طولی و ضخامتی متفاوت در بازار عرضه می‌‌‌گردد.

لازم به ذکر است که در برخی کتب تاریخ گفته شده اهرام باستانی مصر نیز با به کار‌‌‌گیری داربست‌‌های چوبین ساخته شده‌‌‌اند! یعنی از قدیم ایجاد داربست رواج داشته است. از طرفی دیگر بیان شده که استفاده از داربست‌‌های چوبی تا سال ۱۹۲۲ ادامه داشته و از آن به بعد مردم با ساخت لوله‌‌های فلزی از فولاد و دیگر فلزات شروع به استفاده از داربست‌‌های فلزی نمودند. در این مقاله از سایت بازرگانی نجومی قصد بر این است که شما را با لوله‌‌‌های داربستی، کاربرد‌ و مزایای‌‌ آن‌‌‌ها و … آشنا کنیم پس تا انتها ما را همراهی نمایید.

لوله داربستی چیست؟!

همانطور که در ابتدای بحث بیان کردیم، داربست‌‌ها دارای انواع مختلف چوبی و فلزی هستند که در اینجا موارد فلزی موضوع مقاله ما هستند زیرا لوله‌‌های داربستی یکی از اجزای اصلی تشکیل‌دهنده داربست می‌‌باشند که کاربرد‌ آن‌‌ها در صنعت ساختمان‌‌‌سازی نیز قابل مشاهده است. در این صنعت گاهی به آن‌‌ها لوله‌‌های ۵ یا لوله‌‌‌های صنعتی نیز گفته می‌‌‌شود.

لوله داربستی

این لوله‌‌ها در رده لوله‌‌‌های درز‌‌‌دار قرار گرفته و از ورق نورد گرم یا همان ورق سیاه در دو نوع سبک و سنگین تولید می‌‌‌شوند که این تفاوت وزن، شرایط وزنی متفاوتی را برای بشر ایجاد کرده تا بتواند با توجه به ارتفاع ساختمان خود، نوع آن را انتخاب کند. به طور کلی سایز استاندارد لوله ۵ دارای قطر خارجی ۴۸.۳ میلی‌‌متر، ضخامت دیواره ۳.۲ میلی‌‌متر و طول ۶ متر می‌‌باشد که سایز متداول آن همان ۱۱.۲ اینچ یا همان نمره ۵ است. البته نا‌‌گفته نماند که لوله‌‌های دارای ضخامت‌‌های بیشتر آن مثل ۲.۵ و ۲ میلی‌‌متری نیز دارای محبوبیت خاص خود هستند‌.

یکی از نکات قابل توجه این است که در این لوله‌‌‌ها هیچ گونه سیالی امکان انتقال ندارد، بنابراین در معرض آزمایشات آب یا گاز نباید قرار گرفته زیرا که فقط کاربرد صنعتی و استفاده در سازه‌‌های مختلف را دارد.

کاربرد لوله داربستی

جز اصلی داربست، لوله داربستی می‌‌باشد که با ایجاد و تشکیل سازه‌‌ای مقاوم، شرایط را برای افرادی که مشغول کار هستند را مهیا می‌‌‌کند تا به راحتی بتوانند افراد با اطمینان و امنیت زیاد در ساختمان‌‌‌های بلند نیز کار کنند. علاوه بر این به نگهداری و ساخت انواع پروژه‌‌‌های ساختمانی، عمرانی همچون پل‌‌ها کمک کرده و مقدور می‌سازد. نا‌‌گفته نماند که از لوله داربستی در برج‌‌های دیده‌‌بانی، غرفه‌‌های نمایشگاهی و رمپ‌‌های اسکی نیز استفاده می‌‌‌شود.

لوله داربستی

مزایای استفاده از لوله داربستی

لوله‌‌های داربستی به علت آنکه از جنس فلز بوده، دارای مزایا و محبوبیت بیشتری هستند که باعث افزایش تقاضا و کاربرد آن‌‌‌ها شده است. از جمله مزیت‌‌های این محصول می‌‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  1. داشتن استحکام و دوام بالا در مقابل داشتن خاصیت ارتجاعی باعث استفاده روز افزون از آن‌‌ها شده است.
  2. پشتیبانی و نگهداری بار‌‌های بسیار سنگین به علت استفاده از فولاد در متریال لوله‌‌های داربستی نیز از دیگر مزیت‌‌های آن است که از آن می‌‌توانند جهت حمل تجهیزات و مصالح سنگین استفاده کنند.
  3. جنس مرغوب متریال به کار رفته در آن باعث ایجاد ایمنی کارگران خواهد شد، همچنین به کارگیری آن‌‌ها هنگام بستن مثل ترکیب مهاربندی مورب نیز از جمله مواردی هستند که باعث افزایش استحکام داربست ساخته شده، می‌‌شوند‌.
  4. استفاده آسان از داربست‌‌‌های فلزی نسبت به چوبی زیرا به مواد اولیه کمتری نیاز دارند مثل لوله داربست، پایه، چرخان و کوپلر زاویه‌‌ای.
  5. سبکی و قابلیت جابجایی و انتقال آسان و انعطاف‌پذیری بالا داربست‌‌های لوله‌‌ای نسبت به دیگر داربست‌‌ها نیز از مهم‌‌ترین مزیت‌‌های آنان می‌‌باشد.
  6. از دیگر مزایای لوله داربستی و استفاده از آن در داربست می‌‌توان به مونتاژ راحت، مقرون به صرفه بودن، ماندگاری و دوام بیشتر و … اشاره کرد.

لوله های داربست

نکات ویژه در زمان اجرای داربست

اجرای داربست ایمن کاری است که دقت بالایی را می‌‌طلبد که ما در اینجا به بیان برخی از نکات و توجهات لازمه پرداختیم:

  1. همانطور که پیشتر بیان شد، کاربرد داربست برای دسترسی بیشتر افراد به قسمت‌‌های مرتفع ساختمان می‌‌باشد. حال اگر ساختمان مورد نظر، چندان بلند نباشد؛ پیشنهاد می‌‌‌شود در بخش‌‌های داخلی از داربست‌‌های کوتاه و کم وزن استفاده شود. البته توجه کنید که این گونه داربست‌‌ها دارای حداکثر ارتفاع ۳ متر هستند و چنانچه ساختمان‌ بلند‌‌تر باشد می‌‌توانید داربست‌‌‌هایی با لوله‌‌های فولادی با قطر ۵ سانتی‌‌‌متر و ضخامت ۴ میلی‌‌متر به کار ببرید. نا‌‌‌گفته نماند که برای اتصال لوله داربست در سازه‌‌‌های بلند می‌بایست از بست داربست نیز استفاده شود.
  2. داربست باید طوری ایمن باشد که فرد با خیال راحت روی آن قدم گذارد اما باز هم توجه داشته باشید که استفاده از کلاه ایمنی، کفش‌‌‌های غیر لغزنده، کمربند ایمنی و رعایت دیگر نکات ایمنی نباید فراموش شود! به عنوان مثال برای ورود یا خروج به سکوی کار حتما راه‌‌‌های ایمن را انتخاب کنید یا از اتصال درست نردبان ورودی سکوی کار هنگام استفاده، مطمئن باشید تا خطر جانبی شما را تهدید نکند‌.
  3. گفته شده که تقریبا حدود ۲۰ درصد از خسارتی که به داربست‌‌‌ها وارد می‌شود، هنگام نصب و برداشت آن است که اشتباه صورت می‌‌پذیرد پس سعی کنید سکوی کار مناسبی را هنگام نصب داربست فراهم کنید.
  4. یکی دیگر از نکاتی که ملزم به رعایت آن هستید، بازرسی تخته‌‌‌ها پیش از نصب می‌‌باشد زیرا اگر تخته‌‌ها به درستی با طناب و تسمه به یکدیگر متصل نشوند، به راحتی دچار لغزش خواهند شد و علاوه بر خسارت مالی، خسارت جانی را نیز در پی خواهد داشت.
  5. دقت داشته باشید که بار زیادی را روی تخته‌‌ها بارگزاری نکنید که موجب خمش یا واژگونی آن‌‌ها نشود.
  6. هنگام نصب داربست به خطوط الکتریکی، تنظیم درست سکو‌‌ها، داشتن و به کارگیری محافظ برای سکو‌‌‌ها و … نیز توجه کنید و بررسی کنید تا بعد از نصب منجر به خسارت نگردد.

لوله داربست

خرید از بازرگانی نجومی

از مطالب نگاشته شده فهمیدید که لوله داربستی از اجزای اصلی یک داربست می‌‌‌باشد و جزء مهم دیگر آن، بست داربست می‌‌‌باشد که در کنار یکدیگر یک داربست مطمئن ایجاد می‌‌‌کنند. سعی داشته باشید که تمام نکاتی که گفتیم را رعایت کنید تا هنگام کار از تمامی خطرات احتمالی جلوگیری کنید. شما برای خرید لوله داربستی و خواندن مقاله‌‌های دیگر در این باب می‌‌‌توانید در سایت بازرگانی نجومی سرچ کنید و چنانچه نیاز به مشاوره داشتید؛ کافی است با شماره‌‌هایی که در زیر درج شده تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.