سپری آهنی از مقاطع پرکاربرد در صنعت ساختمانسازی امروزه به شدت مورد توجه قرار گرفته است. اگر به اطرافمان با دقت نگاه کنیم نمونههای زیادی از کاربرد آن را میتوانیم بیابیم. با این حال کاربردهای سپری آهنی گاهاً موجب شده تا بسیاری از افراد آن را با نبشی اشتباه بگیرند در حالی که این دو مقطع کاملاً متفاوت هستند.
در این مقاله از بازرگانی نجومی قرار است به مهمترین کاربردهای این مقطع فولادی بپردازیم و در این باره اطلاعات بیشتری کسب کنیم پس تا انتها مطلب همراه ما باشید.
سپری آهنی چیست؟
به صورت کلی به پروفیل T شکل ساخته شده از جنس فولاد ساختمانی سپری آهنی میگویند. در واقع سپری استاندارد آهنی از دو ورق کم عرض عمود برهم تشکیل شده است که ورق عمودی آن به جان و ورق افقی آن به بال شهرت دارد. به لحاظ مهندسی بال سپری و جان سپری به ترتیب در برابر تنشهای فشاری و تلاشهای برشی و خمشی مقاومت دارند.
این محصول از ضخامت ۹/۰ تا ۵/۲ میلیمتر در بازار موجود است که با ضخامت ۲ میلیمتر پرکاربردترین آن به شمار میآید. از نکات گفتنی این است که دیواره سپر آهنی معمولاً با لبه آنها هم اندازه است. غالباً اندازه طول این محصول در محدوده ۶ تا ۱۲ متر قرار میگیرد.
برای تولید سپری آهنی از فرایند نورد گرم استفاده میکنند. سایز و ابعاد سپری تولید شده از این طریق با استاندارد مطابقت دارد. اما گاهی بنا بر نیاز ابعاد متفاوتی خصوصا برای جان طراحی میشود. به همین دلیل برای تهیه آن با مشخصات سفارشی فرایند برشکاری بر روی تیرآهنها صورت میگیرد. این برشکاری بر روی جان تیرآهن انجام میشود تا ابعاد مورد نیاز طراحی مهیا گردد.
از روشهای مرسوم برشهای سپری آهنی میتوانیم برش با هوا یا برش استیلن را نام ببریم. همچنین در تولید سپری آهنی میتوان از دستگاه برش پلاسما استفاده کرد که دقت بهتری داشته و بر کیفیت سپری تاثیر منفی نمیگذارد.
کاربرد سپری آهنی
سپری آهنی از مقاطع مورد علاقه طراحان سازههای ساختمانی و صنعتی است. این پروفیل اگر در جای مناسب به کار گرفته شود نسبت به سایر مقاطع کارایی بسیار بهتری خواهد داشت تا آنجایی که در بسیاری موارد میتواند پرکاربردترین پروفیل باشد.
در ادامه چند نمونه از مهمترین کاربردهایش را معرفی میکنیم.
کاربرد سپری آهنی در مصارف دکوراتیو
سپری آهنی رنگ شده به دلیل استحکام مناسب و تمیزی راحتتر در موارد روکاری سقفهای کاذب، حمامها و آشپزخانهها استفاده میشود. این محصول در طراحی فروشگاهها و معماری مدرن میتواند کاراییهای متنوعی از جمله محافظ زوایا و نردهها را دارا باشد. سپری آهنی در مقاومسازی پایه میزهای شیشهای نیز کاربرد دارد. همچنین در ساخت میزها و سازههای چوبی جهت استحکام بخشی به لبههای کار مورد استفاده قرار میگیرد. سرانجام هنگام ساخت دیوارهای شیشهای از سپری آهنی به منظور جدا کردن صفحات شیشهای استفاده میشود.
کاربرد سپری آهنی در ساختمانسازی
زمانی که بار روی سیستم زیاد باشد سپری آهنی در ساخت زیرساختها حائز اهمیت است. برای نمونه زیرسازی برای پایداری بیشتر نما و یکپارچه کردن نما سنگی در ساخت نما بتنی استفاده میشود. در این مدل زیرسازی، در میانه سپری آهنی مورد استفاده قرار میگیرد.
از دیگر کاربردهای این پروفیل در ساختمانسازی میتوانیم به خشکه چینی یا نماکاری خشک اشاره کنیم. فرایند رنگآمیزی در خشکه چینی بدون استفاده از سیمان و ماسه قابل انجام است. شاسی در خشکه چینی ابتدا توسط آهنهای زیرسازی فلزی انجام میشود، سپس پس از اجرا جزئیات نصب میگردد. جالب است بدانید اکثر نماهای ایستگاه مترو تهران توسط این روش ایجاد شدهاند.
کاربرد سپری آهنی در سقف نورگذر
در سقفهایی که به عبور نور نیاز دارند نظیر گلخانهها از سپری آهنی استفاده میکنند؛ زیرا برای کاشیهای انتقالدهنده نور نشیمنگاه مناسبی فراهم شود. درحقیقت کاربرد این محصول در ساخت و ساز بسیار مقرونبهصرفه است؛ زیرا استفاده از آن نیاز به دیگر محصولات را از بین میبرد و این امر باعث کاهش هزینههای جاری میشود.
جوشکاری ارزان، آسان و اتصالات مناسب و مستحکم از دیگر مزایا کاربرد آن در سقف نورگذر است. سپری آهنی در این نوع سقفها توسط نورد سرد شکل و فرم مناسبی میتواند بگیرد. به عنوان نمونه با استفاده از این روش میتوان سقف دایرهای شکل با ظاهری چشمگیر ساخت.
کاربرد سپری آهنی در سقف کاذب باربر
سقفهای کاذب از دیگر کاربردهای این پروفیل آهنی هستند. در برخی سازهها سپری آهنی نقش سازه باربر را ایفا میکند تا درعین مقاومت موجب زیبایی سقف شود. این ویژگی از ظاهر و استحکام خمشی مطلوب سپری آهنی ناشی شده است. این محصول به راحتی با برخورداری از این ویژگی این امکان را فراهم میکند تا در فواصل مساوی میان کاشی یا موزاییک با ملات ماسه و سیمان قرار بگیرد.
البته ملات گچ در مکانهایی که رطوبت بالاتری دارند مناسب نیست. سپری آهنی با شماره سه برای بارگذاری سبک و دهانههای کم استفاده میشود. در مقابل به منظور بارگذاریهای سنگینتر شماره چهار این پروفیل کاربرد دارد. این نوع روش در نما بیرونی ساختمانها، سنگکاری و زیر کنسولها نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردش در کلافبندی دیوارهای بنایی یا وال پست
در مناطقی که زلزله زیاد است برای ساخت ساختمان باید هدایت و اجرا تمام جزئیات طبق آیین طراحی صورت گیرد. برای این منظور میبایست دیوارههای سازه اعم از باربر و غیرباربر بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ یا آییننامه ساختمانهای مقاوم در برابر زلزله دارای ضوابطی باشند که پایداری خود را هنگام وقوع زلزله حفظ نمایند.
استحکام دیوارها از نظر ارتفاع و طول توسط کلافهای فولادی یا بتنی صورت میگیرد. دلیل این امر آن است که کلافهای بتنی با جزئیات بیشتر سرعت عملیات اجرا را کاهش میدهند. در چنین مواقعی سپری آهنی با برخورداری از شکل خاص میتواند پروفیل مناسبی باشد. در واقع با تثبیت سپری در پائین و بالا، برای مهار دیوارهای آجری و بلوکهای شنی بستر مناسبی فراهم میشود.
حالات زیر از دیگر موارد کاربرد این محصول هستند:
- صنعت سدسازی
- ساخت چارچوب در و پنجره
- تقویت بتن برای فونداسیون
- ساخت قالبهای ساده فلزی
- تولید ماشینآلات سنگ خصوصا تریلی
- نیاز به میلگرد را در سازه کم میکند.
- به منظور کاهش عمق ستونها استفاده میکنند.
- در سازههای عظیم برای اتصالات تیرآهن مورد استفاده قرار میگیرد.
- مقاومت در طولهای بیشتر از چهار متر نسبت به تسمههای مسطح بیشتر است.
خرید از بازرگانی نجومی
همانگونه که در مطلب خواندید سپری آهنی بدون شک از پرکاربردترین مقاطع آهنی است. امروزه بدون استفاده از این محصول پروژهها به درستی پیش نمیروند. در حقیقت مقرونبهصرفه بودن این محصول شاید بزرگترین دلیل برای این همه کاربرد باشد. مجموعه بازرگانی نجومی با چندین سال سابقه درخشان در فروش سپری آهنی قدم برداشته است. شما عزیزان با تماس به شمارههای زیر میتوانید در اسرع وقت به محصول مورد نیاز خود دست پیدا کنید.
برای خرید آنلاین انواع آهن آلات و ورق آلات با قیمت روز از فروشگاه بازرگانی نجومی دیدن کنید. تمامی قیمتها به صورت روزانه به روز رسانی میشوند.