برای گالوانیزه کردن فلزات روشهای مختلفی وجود دارد. یک دانشمند ایتالیایی به نام گاوانی پرکاربردترین و اقتصادیترین روش برای این کار را ابداع کرد که این روش با نام او ماندگار شد. این روش بدین صورت است که در حوضچههای مذاب روی فلز را غوطهور میکنند تا تمام سطوح این ورق به کمک روی پوشانده شود.
این محصول دارای سه نوع مختلف است که عبارتند از: گالوانیزه بدون گل، گالوانیزه گل درشت و گالوانیزه گل ریز. این ورق تحت استانداردهای کشورهای مختلفی عرضه میگردد. هرکدام از این کشورها معیارهای متفاوتی را در استاندارد ورق گالوانیزه در نظر میگیرند. در این مقاله پس از معرفی این ورق، انواع استاندارد ورق گالوانیزه را نیز بیان خواهیم کرد.
ورق گالوانیزه چیست؟
به ورق پوشیده شده با لایهای از روی ورق گالوانیزه گفته میشود. ورقهای فولادی به دلیل اینکه کاربردهای متنوعی در محیطهای مرطوب دارند تولیدکنندگان را به این فکر انداختند که آنها را محافظت کرده و باعث افزایش دوام آنها گردند. یک ایده عملی و کارآمد در این رابطه، پوششدهی سطحی ورق برای تبدیل شدن به ورق گالوانیزه میباشد. ترکیب فولاد و روی در صورتی که با رطوبت مواجه شوند و فرآیند اکسید شدن انجام گیرد، به اکسیداسیون روی تبدیل میشود. روی در کنار آهن فدا شده و ورق گالوانیزه را از خوردگی و سوراخ شدن مصون خواهد کرد.
انواع ورق گالوانیزه بر اساس روش تولید
برای اعمال پوشش بر روی سطح ورق دو روش وجود دارد. در این راستا ورق گالوانیزه به دو نوع گرم و سرد تقسیم میگردد:
- ورق گالوانیزه گرم: این نوع ورق، با کمک روش گالوانیزاسیون گرم، ساخته میشود. در ایران برای ایجاد این پوشش معمولاً روش غوطهوری کاربرد دارد.
- ورق گالوانیزه سرد: این دسته از ورقهای گالوانیزه، به ورقهایی که به روش گالوانیزه سرد تولید شدهاند اشاره دارد.
مزیتهای ورق گالوانیزه
مقاومت به خوردگی بالای ورق گالوانیزه در محیطهای خورنده اصلیترین مزیت این ورق است. علاوه بر این، دارای مزایای دیگری نیز هستند که عبارتند از:
- نسبت به سایر محصولات مقاوم به خوردگی مقرون به صرفه هستند مانند ا استیل.
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین دارند.
- دوام و ماندگاری خوبی دارند.
- تشخیص سلامت پوشش آن به راحتی و حتی به صورت چشمی امکانپذیر است.
نکات جدول استاندارد
در اغلب استانداردها محصولات گالوانیزه بخشی مجزا را به خود اختصاص میدهند و رعایت هرچه بیشتر این استانداردها، یکی از پارامترهای تعیین قیمت ورق گالوانیزه به شمار میآید. دقت داشته باشید که در مورد جدول استاندارد ورق گالوانیزه باید نکات زیر را مورد توجه قرار داد:
- ورقهای گالوانیزه کاملا سخت، از انعطافپذیری پایین و استحکام بالایی برخوردار هستند و برای ساخت پروفیل و پوشش سقف استفاده میشوند.
- ورقهای گالوانیزه با درجه کیفی CQ انعطافپذیری و استحکام نسبتا مناسبی دارند و برای مصارف عمومی به کار میروند ازجمله پوشش سقف موجدار، کابینت، کانال و لوازمخانگی.
- ورقهای گالوانیزه با درجه کیفی DQ از استحکام کمتر، کشش خوب، قابلیت خمش بسیار عالی و انعطافپذیری خوبی برخوردار هستند و برای شکلدهی قطعات پیچیده، قطعات داخلی اتومبیل و پرسکاری به کار میروند.
جدول استاندارد ورق گالوانیزه
استاندارد ورق گالوانیزه با توجه به ضخامت، وزن پوشش روی، سرعت سرد شدن ورق، چسبندگی و ظاهر قطعات متفاوت است و براساس آنها تقسیم بندی می شود. این استانداردها شامل JIS، DIN، ASTM، ISO3575، ISIRI است که در کشور آمریکا استاندارد ASTM A653، در اروپا استاندارد EN 10346 و در روسیه استاندارد GOST 14918 باید رعایت گردند.
نوع فولاد با توجه به استانداردهای مختلف نیز متفاوت است. در نتیجه ترکیب شیمیایی فولاد نیز تفاوت خواهد کرد. این محصول دارای ضخامتی از 0.18 تا 6 میلیمتر خواهد بود این محصول را در بازار میتوانید در دو نوع داخلی و خارجی خریداری نمایید. این ورقها از لحاظ عرض در دو سایز 100 و 125 سانتیمتر، از نظر طول 6، 2.5 و 2 متر و با کوتینیگ 100، 120، 180، 220، 275 تولید عرضه میشوند. لازم به ذکر است که کوتینگ به معنای میزان پوشش روی در دو سطح ورق است.
استاندارد آمریکایی ASTM
برای استاندارد ورق گالوانیزه در استاندارد ASTM برای تولید ورقهای گالوانیزه از انواع مختلف فولاد استفاده میشود که در نتیجه ورقهای تولیدی دارای درصد ترکیبات شیمیایی و خواص مکانیکی متفاوت خواهند بود.
فولادهای به کار رفته در این استاندارد عبارتند از:
- فولاد BHS
- فولاد کشش خیلی عمیق (EDDS)
- فولاد کم آلیاژ و دارای استحکام بالا (HSLAS)
- فولاد ساختمانی (SS): از گریدهای متفاوتی برخوردار میباشد.
- فولاد شکل پذیر(FS): این نوع از فولاد نیز دارای دو نوع A،B است.
- فولاد کششی عمیق(DDS): این نوع فولاد داری 2 نوع A،C میباشد.
- فولاد تجاری (CS): این نوع فولاد خود از 3 نوع A،B،C تشکیل شده است.
ورقهای گالوانیزه تولید داخل اکثرا مطابق با استانداردهای سازمان استاندارد ملی ایران به شماره 8549 و یا استانداردهای کشورهای اروپایی و گاهی بر اساس استانداردهای کشور ژاپن تولید و عرضه میشوند. ورقهای گالوانیزه در استاندارد اروپایی از جهات مختلفی گریدبندی خواهند شد.
استانداردهای اروپایی
EN 10346 و DSTU EN 1034 به طور کامل اصول خاصی را در مورد ترکیب شیمیایی، فولادهای مورد استفاده، کیفیت سطح، عملیات سطحی و سطح نهایی ورق گالوانیزه ارائه میدهند و تمامی این موارد در نامگذاری نیز مشهود و قابل بررسی هستند.
بر روی سطح ورق نهایی پس از فرآیند گالوانیزه، گل یا spangle، ایجاد میگردد. به دلیل حضور ناخالصی در مذاب فلز روی این اشکال به وجود میآیند. این اشکال علیرغم زیبایی، عیب به حساب میآیند. بر اساس طرح در این نوع استاندارد دو دسته ورق به وجود خواهد آمد:
- ورق گالوانیزه گل درشت (N): در این حالت به روی اجازه میدهند تا به صورت طبیعی خشک گردد.
- ورق گالوانیزه گل ریز (M): طرح گلها با تنظیم ترکیب شیمیایی مذاب و کنترل انجماد ریز میشود.
استاندارد روسیه و کشورهای مجاور (CIS)
این استاندارد مواردی همچون کاربرد ورق گالوانیزه، دقت ساخت، شرایط لبه، دستهبندی وزن پوشش روی، الگوی گل و سطح نهایی ورق و حفاظت را در نظر میگیرد. مشخصات استاندارد ورق گالوانیزه CIS، عبارتند از:
GOST14918 و GOST R 52246
در تولید ورقهای فولادی گالوانیزه به روش گالوانیزه سرد و همچنین غوطهوری گرم GOST 14918 کاربرد دارد. این استاندارد با توجه به معیارهای زیر محصولات را طبقهبندی خواهد کرد:
- کاربرد: مانند مهر زنی سرد، شکلدهی سرد، نورد پوستهای و کاربردهای دیگر.
- قابلیت کشش: مانند کشش عادی، کشش عمیق و کشش فوق عمیق.
- الگوی گل: به دو صورت با الگوی گل و بدون الگوی گل.
- عدم هماهنگی ضخامت روی: ممکن است حداقل ضخامت روی و ضخامت معمولی با یکدیگر هماهنگ نباشند.
- طبقهبندی ضخامت پوشش: به ترتیب نزولی به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- 570 تا 855 گرم در مترمربع
- 258 تا 570 گرم در مترمربع
- 5 تا 258 گرم در مترمربع
ورق گالوانیزهای که طبق استاندارد GOST 14918 تولید میگردد از ضخامت 0.5 تا 2.5 میلیمتر و عرض 710 تا 1800 میلیمتر برخوردار است. ابعاد، تلرانس قابل قبول و سایر نیازهای محصول باید براساس GOST 19904 تعیین شود. در GOST R 52246 برای تولید ورقهای گالوانیزه با پوشش روی و آهک، از فولاد کم کربن استفاده میشود. ورق گالوانیزه در این نوع استاندارد بر مطابق با کاربرد، دقت ساخت، شرایط لبه تقسیمبندی خواهد شد.
استاندارد ورق گالوانیزه بعد از ساخت چیست؟
کیفیت ورق گالوانیزه پس از تولید نیز باید مطابق با استانداردهایی سنجیده شود که عبارتند از:
- از استاندارد DIN EN ISO 2360 برای سنجش ضخامت ورق استفاده میکنند.
- بر اساس استاندارد ISO7724 تست رنگ ورق گالوانیزه نیز صورت میگیرد.
- تست چسبندگی مطابق با استاندارد DIN EN ISO2409 انجام میشود. یکی از مهمترین بخشهای ارزیابی کیفیت ورق گالوانیزه این بخش است.
خرید از بازرگانی نجومی
ورقهای گالوانیزه، ورقهای فولادی هستند که با کمک فلز روی، سطح روی آنها محافظت شده است. این ورقها کاربردهای فراوانی دارند. این ورقها به دو روش گرم و سرد نیز تولید میشوند. این ورقها باید مطابق با استانداردهایی تولید و عرضه گردند. از جمله استاندارد ورق گالوانیزه JIS، DIN، ASTM، ISO3575، ISIRI است. این استانداردها تعیینکننده قیمت ورقهای گالوانیزه میباشند. شرکت بازرگانی نجومی ارائهدهنده با کیفیتترین ورقها است. همچنین تیم پشتیبانی این شرکت شما را از قیمت روز انواع آهن آلات و ورق آلات آگاه میسازد تا بتوانید با بهترین قیمت آنها را خریداری نمایید.